Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ομαδική εργασία στη Λογοτεχνία, Α΄Λυκείου (για τη θεματική: "τα φύλα στη λογοτεχνία")



ΟΜΑΔΑ: “Τα βάσανα της γυναίκας”.

Από τα παλιά χρόνια η γυναίκα αντιμετωπίζει ποικίλα προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα δεν έχουν εκλείψει πλήρως τη σημερινή εποχή αλλά τα περισσότερα από αυτά έχουν περιοριστεί. Τα βάσανα της προέρχονται από πολλούς παράγοντες όπως ο κοινωνικός περίγυρος με τον οποίο συναναστρέφεται,το μέρος που ζει αλλά και η εκμετάλλευση της από το ισχυρό φύλο. Η διαχωριστική γραμμή που διαχωρίζει τα βάσανα που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες τη παλιά εποχή από την σημερινή είναι η ανάπτυξη του πολιτισμού και της τεχνολογίας αλλά και η “κατάργηση” των κατεστημένων σχετικά με τα δύο φύλα. Ας τα εξετάσουμε λοιπόν αναλυτικότερα βλέποντάς τα από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες.


Καταρχάς, ας αναλύσουμε πρώτα τα βάσανα των γυναικών την παλιά εποχή. Ως γνωστόν εκείνα τα χρόνια οι άνθρωποι ζούσαν στην ύπαιθρο όπου ο πολιτισμός δεν ήταν αναπτυγμένος αλλά στηριζόμενος στα ήθη έθιμα(προξενιό) και παραδώσεις οπότε ήταν αναπόφευκτο να δημιουργηθούν κάποια κατεστημένα και αρνητικές πεποιθήσεις που θα ταλάνιζαν την γυναίκα. Συγκεκριμένα, είχαν δημιουργηθεί αντιλήψεις ότι ο άνδρας υπερίσχυε της γυναίκας όσο σωματικά όσο και πνευματικά δηλαδή μιλάμε για τις διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Αυτό επέφερε την κοινωνική απομόνωση και απαξίωση των γυναικών, την ενασχόλησή τους μόνο με τις οικοκυρικές δουλειές, τον αποκλεισμό τους από την εκπαίδευση και άλλους κοινωνικούς παράγοντες και θεσμούς αλλά και την ανάδειξη των ανδρών ως απροσπέλαστα όντα . Παραδείγματα γυναικών που ήταν ταγμένες στο να ζούνε μόνο για να υπηρετούν τους άλλους και συγκεκριμένα τους άνδρες αναλαμβάνοντας τις οικοκυρικές δουλείες βρίσκουμε σε κείμενα τις λογοτεχνίας όπως είναι το Μοιρολόι της Φώκιας του Α. Παπαδιαμάντη. Ένα εξίσου σημαντικό βάσανο που ταλάνιζε τις γυναίκες εκείνα τα χρόνια ήταν η φτώχια που τις ανάγκαζε να γίνονται πιο δυνατές διότι εκτός από το να ασχολούνται με τα οικοκυρικά έπρεπε να ασχολούνται και με την οικονομική διαχείριση του σπιτιού. Αυτόματα αυτό την ανάγκαζε να κάνει κουμάντο στο εισόδημα του σπιτιού και όταν αυτό δεν έφτανε για τα αναγκαία, έκανε οτιδήποτε έτσι ώστε να μην πεινάσουν τα παιδιά και ο άνδρας της μένοντας πολλές φορές και η ίδια νηστική. Παράδειγμα από την λογοτεχνία είναι η Φόνισσα η οποία παρόλο τις τεράστιες οικονομικές της δυσκολίες κατάφερε να μεγαλώσει τα εφτά παιδία της. Τέλος, οι προκαταλήψεις που είχαν οι τότε άνθρωποι για την ενδυμασία των γυναικών και των τρόπο συμπεριφοράς τους περιόριζε τις γυναίκες σε πολλά πράγματα όπως την ποικιλία των ερωτικών συντρόφων ή την επιλογή του, στα ρούχα που θα φορούσαν δηλαδή στην απαγόρευση των παντελονιών και την υιοθέτηση μακριών φουστών ακόμα και στην αποτροπή της στο να παραβρίσκεται στο καφενείο ή άλλους κοινωνικούς χώρους.


Τώρα σε αντίθεση με την παλιά εποχή η σύγχρονη γυναίκα δεν αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα διότι σχεδόν έχουν εξαλειφθεί. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι περιορισμένα. Συγκεκριμένα ακόμα δεν έχει κατορθώσει να κατακτήσει τις υψηλότερες θέσεις που έχουν άνδρες, να ξεφύγει παντελώς από το μοτίβο της νοικοκυράς γυναίκας και το να γείνει πιο δυνατή σωματικά από τον άνδρα ένα αιώνιο πρόβλημα που πολλές φορές το ισοσταθμίζουν. Πλέον έχουν δικαιώματα και είναι πιο διεκδικητικές και ικανές. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον βρισκόμαστε σε καιρούς ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον πνευματικό δηλαδή μιλάμε για την διεύρυνση των οριζόντων των ανθρώπων. Συγκεκριμένα μεγάλη προσπάθεια καταβλήθηκε μετά την λήξη της βιομηχανικής επανάστασης από μεγάλους διδασκάλους αλλά και από διάφορα κινήματα όπως το κίνημα του φεμινισμού .Εφόσον κατέκτησαν τα περισσότερα από τα δικαιώματά τους, βγήκαν στην εργασία διεκδικώντας θέσεις εργασία ανάλογες με αυτές του ανδρός και υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα γυναικών που κατόρθωσαν εξαίρετα πράγματα όπως η Μαρί Κιουρί, Ζαγκλίν ντε Ρομιγί και άλλες πολλές. Έτσι μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή με των έξω κόσμο και με όλους τους κινδύνους που εγκυμονούσαν κάνοντας τες έτσι ανεξάρτητες και ποιο δυνατές .Τέλος, η αστυφιλία και ο συγκεντρωτισμός των ανθρώπων στις μεγαλουπόλεις δημιούργησαν απρόσωπες κοινωνίες στις οποίες η γυναίκα μπορεί να ενεργεί και να δρα ελεύθερα δίχως περιορισμούς.


Εν κατακλείδι, η γυναίκα στην παλιά εποχή ερχόταν αντιμέτωπη με περισσότερα προβλήματα από ότι η γυναίκα του σήμερα. Αυτό έγινε λόγω της πολιτιστικής και πνευματικής ανάπτυξης, της εξίσωσης των δικαιωμάτων ανδρών γυναικών και της άρσης των προκαταλήψεων σήμερα.


Χρήστος Τσάπαλος, Βασιλική Χαβιάρα, Διονυσία Φαναριώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου