Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Project Α΄τετραμήνου 2011-2012


4ο ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ                                                 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012

Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ

Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



ΕΙΣΗΓΗΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

« Η διατροφή των Νεοελλήνων ... σε καιρούς κρίσης: ανάγκη για επιστροφή στην παραδοσιακή «λιτότητα».

ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Με την εργασία αυτή καλύπτεται ποικιλία στόχων: γνωστικών και συναισθηματικών, καθώς οι μαθητές/ μαθήτριες επιδιώκεται:

·         να αναζητήσουν πληροφορίες για τη διατροφή των Ελλήνων σε παλαιότερες εποχές και να τη συγκρίνουν με τις διατροφικές συνήθειες των Νεοελλήνων,

·         να συνειδητοποιήσουν την αξία της υγιεινής διατροφής στην καθημερινότητά τους,

·         να προβληματιστούν για τα αποτελέσματα της υπερκατανάλωσης στις δυτικές κοινωνίες της αφθονίας,

·         να κρίνουν την αντίθεση: «υπερκατανάλωση – ένδεια»,

·         να εμπλακούν στη δημιουργία βιολογικών αγροτικών προϊόντων (οικιακοί λαχανόκηποι),

·         να συλλέγουν παραδοσιακές συνταγές μεγειρικής,

·         να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την ποιότητα της διατροφής τους

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επιστημονικά πεδία αναφοράς – διαθεματικότητα: Γλώσσα και Λογοτεχνία, Ιστορία, Ιατρική, Βιολογία, Οικιακή Οικονομία, Κοινωνιολογία, Πληροφορική, Θρησκευτικά.

Θεματικά πεδία: «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές επιστήμες», «Περιβάλλον και Αειφορία»

Αξιοποίηση διαθεματικών εννοιών: πολιτισμός, αλληλεπίδραση, άτομο – κοινωνία, μεταβολή



Ενδεικτικά υπο-θέματα:

·         διατροφή και ασθένειες (π.χ. παχυσαρκία, νευρική ανορεξία, κ.ά.),

·         σύγχρονη διατροφή των νέων και τρόπος ζωής (fast food),

·         διατροφή και σχολικές εξετάσεις,

·         η διατροφή στο σχολείο,

·         υπερκατανάλωση και οικονομική κρίση,

·         υπερκατανάλωση και συνέπειες στο περιβάλλον,

·         η διατροφή και η πείνα στα λογοτεχνικά κείμενα,

·         η μεσογειακή διατροφή,

·         διατροφή και μακροζωϊα,

·         δίαιτες και επικινδυνότητα,

·         βιολογικά και γενετικά τροποποιημένα προϊόντα,

·         τα συσσίτια σε καιρούς κρίσης,

·         σύγκριση αρχαίας ελληνικής – νέας ελληνικής κουζίνας, κ.ά. ,

·         οικιακοί λαχανόκηποι ... στις ταράτσες,

·         η νηστεία στη χριστιανική θεολογία,

·         διατροφή και έθιμα μιας τοπικής κοινωνίας,

·         κ.ά.

Ενδεικτικά τεχνήματα – κοινωνικές δράσεις:

·         κολάζ με φωτογραφίες σχετικές με το θέμα

·         γράψιμο θεατρικών σεναρίων και υπόδυση ρόλων

·         επίσκεψη σε βιολογικές καλλιέργειες και συζήτηση με ειδικούς για τα βιολογικά προϊόντα

·         δημιουργία λαχανόκηπου στην πόλη

·         έκδοση παραδοσιακών συνταγών

·         εκδρομή σε παραδοσιακό εστιατόριο και εστίαση,

·         κατασκευή ιστοσελίδας για θέματα διατροφής,

·         κ.ά.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ)

Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους καθηγητές οι μαθητές / μαθήτριες εμπλέκονται σε βιβλιογραφικές και ερμηνευτικές έρευνες αξιοποιώντας πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές (αρχή διερευνητικής προσέγγισης). Ως εργαλεία επιστημονικής έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνεντεύξει\ς και ερωτηματολόγια, ανάλογα με το υπο-θέμα. Θα ακολουθήσει στατιστική επεξεργασία των πληροφοριών και εξαγωγή συμπερασμάτων στο πλαίσιο των υπο-ομάδων και της Ολομέλειας (αρχή ομαδικής συνεργασίας). Με τη διακριτική εποπτεία των διδασκόντων (αρχή της φθίνουσας καθοδήγησης) θα ολοκληρωθεί η σύνταξη της ερευνητικής έκθεσης και θα προετοιμαστούν οι εμπλεκόμενοι για την κοινοποίηση της εργασίας σε ειδική ημερίδα.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα σχετίζονται με την κάλυψη των διδακτικών στόχων της εργασίας καθώς και με την ενεργή εμπλοκή των μαθητών σε ομαδοσυνεργατικά σχήματα. Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών στην επιλογή των υπο-θεμάτων και οι εναλλακτικοί τρόποι συλλογής και επεξεργασίας του υλικού προωθεί το ενδιαφέρον και το ερευνητικό πνεύμα των μαθητών.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ

·         Συνεργασία με τον συντονιστή του μαθήματος ώστε να αξιοποιηθούν τα διδακτικά τρίωρα για τη συμμετοχή των ομάδων στις δράσεις που προαναφέρθηκαν.

·         Διάθεση Η\Υ, φωτοτυπικού μηχανήματος, πρόσβαση στο διαδίκτυο, κ.ά.

Οι επόπτες καθηγητές

Λεουτσάκος Στάθης: 2 ώρες                                               Ρούσσου Μαρία: 1 ώρα

(φιλόλογος)                                                                                          (πληροφορικής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου